Werking
Improviseren is spelen met wat er speelt en dromen over hoe het kan worden; lichtvoetig en zonder censuur. Het tovert de beoogde betrokkenen een kleurrijk beeld voor van wat er leeft in het licht van de verandering. Dit is confronterend, maar door de humoristische vorm ook relativerend. Tegelijk motiveert improviseren hen om de toekomst die ze zich wensen “hier en nu” waar te maken.

Improviseren wordt ingezet om beoogde betrokkenen hun zorgen, twijfels en verzet rond een verandering te laten delen. Zo kunnen de onderliggende verlangens worden gemobiliseerd voor de verandering. Het werkt als een soort caleidoscoop, die alle voor- en tegengeluiden toont en vermengt tot een uitnodigend geheel: wat houdt de beoogde betrokkenen bezig ten aanzien van de verandering, en wat moet deze dus wel en niet gaan brengen, willen ze zich actief ermee verbinden?

Te verwachten effecten
Naast de algemene effecten van “high-impact” interventies (bewustwording, verbinding en actieve betrokkenheid) levert improviseren in het bijzonder het volgende op:

  • verkleining van machtsafstand;
  • legitimering van tegengeluiden;
  • (zelf-) relativering;
  • opening van zaken;
  • ontdekken van gezamenlijk creatief potentieel.

Meer informatie over improviseren vindt u in het hoofdstuk “Improvisatietheater” in het boek Theaterinterventies: 12 technieken voor veranderen zonder weerstand.

Terug naar het overzicht