Het theater van alledag

Door op 13 sep 2013 in Blog | Geen Reacties

Soms heb je als interventie-expert een gesprek bij een opdrachtgever, waarbij je wordt uitgedaagd niet alleen in de sessie zelf theater in te zetten. Er is improvisatie nodig in het hier en nu. Het belang van een beetje theater in het dagelijks leven…

EmotiesOmhoog gepromoveerd
Ik probeerde laatst bij een grote energieleverancier erachter te komen wat er speelt in het veranderingstraject waar ze volop in zitten. Mijn gesprekspartner was een manager, die eigenlijk liever gasleidingen wilde leggen. Na jaren trouwe dienst was hij, enigszins tot zijn spijt, omhoog gepromoveerd. Hij beperkte zich tot het geven van vooral korte antwoorden en gaf verder geen krimp.

Wissel van emotie
Het gesprek voelde als een scène die al een tijdje aan het vastlopen is. In mijn hoofd hoorde ik al: ‘Nog 30 seconden’ ten teken dat de scene aan zijn eindje was. Maar ik moest nog een half uur en de intake was nog niet gedaan. Ik besloot een improvisatietechniek toe te passen: wissel van emotie!

CV-ketel
Dus stapte ik in het gevoel: ‘blij!’ Dat veranderde mijn houding en ik herinnerde mij, hoe blij ik was toen hun bedrijf, midden in de koude winter, mijn CV-ketel kwam maken. Dat vond hij fijn om te horen.

Helder
Hierna stapte ik over naar hun reorganisatie met de emotie: ‘woede’. Geïnspireerd door deze emotie, kon ik onder woorden brengen wat de man zelf ervoer over zijn bedrijf. Om daarna via de emotie: ‘kracht’, hem helder te maken wat wij voor hem konden betekenen.

Ondertussen was hij zelf ook al meer ontdooid en was hij begonnen te vertellen over wat hij er zelf van vond. Zo kwam er meer kleur in het gesprek, omdat ik mijzelf dwong om van emotie te veranderen en vandaar maar te zien, wat er zou komen.

Huwelijk
Uiteindelijk zijn we allebei met ‘humor’ geëindigd en kwam hij zelfs met een flauwe electriciteitsmop van de werkvloer. (Een huwelijk is net als electriciteit; je moet wel de stekker er in steken, anders heb je geen contact.)

Zoals ik al zei: hij wilde eigenlijk het liefst weer leidingen leggen en grappen maken. Maar theatertechnieken kunnen soms op onverwachte momenten zeer praktisch toepasbaar zijn.

André Besseling
interventie-expert ECo-i

Reageer