Kijk jij wel eens goed naar een paperclip?

Door op 31 okt 2013 in Blog | Geen Reacties

Het is een wijd openstaande valkuil. De worst case case. Je wilt als veranderaar een praktijkcase inbrengen waar ze zich echt in kunnen vastbijten. Die echt moeilijk is om op te lossen. Wat bedenk je dan? ‘Een worst case scenario?’ Niet doen!

free-vector-paper-clip-clip-art_114397_Paper_Clip_clip_art_hightNatuurlijk is de ‘Het slechts denkbare praktijkgeval’ moeilijk op te lossen. En natuurlijk hebben de deelnemers van je training in het verandertraject daar een flinke uitdaging aan. Maar laten we eerlijk zijn. Hoe vaak komt een ‘worst case situatie’ eigenlijk echt voor? De kans dat de deelnemers aan je interventie-bijeenkomst meer in de weerstand schieten groeit alleen maar als het voorbeeld overdreven is.

Cliché’s
Als voormalig acteer- en schrijfdocent weet ik maar al te goed wanneer een toneelstuk of een verhaal gedoemd is te mislukken: Als de thema’s te groot zijn. Verloren liefdes, dood en vergankelijkheid. Het is allemaal zo moeilijk te vangen in woorden. Het zijn al snel cliché’s en het publiek haakt al af voor je goed en wel begonnen bent.

Paperclips
Veel interessanter wordt het als je gaat schrijven over zaken van alledag. Hoe kleiner een thema, hoe eerder hij raakt.
Een subliem voorbeeld hierin blijft voor mij een lied van Bert uit Sesamstraat. Hij heeft een passie voor paperclips. Kijk eens op Youtube naar dit filmpje en een paperclip zal nooit meer hetzelfde zijn voor je.

(Helaas kon ik niet de Nederlandstalige versie vinden, maar die is ook leuk. Geloof me.)

Zandkorrels
Het is aan ons als verander-experts de taak om de mensen met wie we werken juist naar die dingen van alledag te laten kijken. Op paperclipniveau. Daar waar zaken schrijnen. Daar  waar de zandkorrels het mechaniek verstoren. Je daarin vastbijten. Hoe voorkom je die eeuwigdurende zandkorrels die zo moeilijk te vangen zijn?

Zitten
Dat doe je niet door een worst case scenario te schrijven. Schrijf liever een Small Pain In The Ass scenario. Dan heb je pas echt iets om voor te gaan zitten.

Hugo Vos
interventie-expert ECo-i


ACTIE: voor uw ervaringen een boek cadeau!

Heeft u ervaringen met worst case scenario’s of high-impact interventies?

Wij willen úw verhaal graag horen!

De meest verrassende of opmerkelijke reactie honoreren wij met een exemplaar van het boek Theaterinterventies: 12 technieken voor veranderen zonder weerstand (Boom Nelissen, 2012; winkelprijs: €25,50). Daarin leest u alles over twaalf vormen van high-impact interventies die de interventie-experts van ECo-i vaak toepassen.

 

Reageer