Wil je vooruit? Vergeet niet terug te kijken!

Door op 31 jan 2014 in Blog | Geen Reacties

Wie een verandering wil bewerkstelligen, kijkt het liefst vooruit: hoe moet het worden, en hoe komen we daar zo snel mogelijk? Wie dan de tijd wil nemen om terug te kijken, kan de verdenking op zich laden tégen verandering te zijn… Ten onrechte!

U-TurnCROPIn een artikel over bijna-dood-ervaringen las ik een verhaal van iemand die een zwaar ongeluk had gehad. Na lange reanimatie kwam ze bij en gaf een interessante omschrijving van wat ze had beleefd: “Links en rechts van mij schoten beelden voorbij uit mijn leven. En doordat ik er zo puur naar kon kijken, werd alles milder en kon ik erom glimlachen.”
De vrouw kon zich later de momenten die ze had teruggezien, nog glashelder voor de geest halen. Ondanks het feit dat ze nog wel even bezig was met herstellen, bleef ze de opluchting voelen.

Bewust
Wat deze vrouw beschrijft, is de herbeleving van levensbepalende ervaringen. Het klinkt als een mooie ‘interventie’, zo aan het einde van het leven: het terugzien van ervaringen, of ze nu vrolijk waren of pijnlijk, maakte haar bewust van wat er in haar leefde. Haar leven werd daardoor ‘compleet’ gemaakt – klaar voor een volgende stap.

Onder de oppervlakte
En zo werkt het ook in organisaties. Allerlei gevoelens leven onder de oppervlakte, waar ze tot onbegrip en weerstand kunnen leiden. Dat verandert wanneer gevoelens en achterliggende ervaringen zichtbaar worden gemaakt, zodat mensen ze met elkaar kunnen delen. Ze kunnen er naar kijken en er om glimlachen, of stilstaan bij de ernst ervan.
Juist wanneer collega’s zien wat er speelt en gespeeld heeft, kunnen ze samen verder. Zo maak je als team of organisatie ruimte voor het nieuwe.

Resultaat
Gelukkig is het daarvoor niet nodig iedereen een zwaar ongeluk te laten krijgen en zijn daar andere technieken voor. Storytelling is populair, maar het resultaat is vaak beperkt (zie ook deze blogpost). Een effectievere methode, die ECo-i vaak aanbeveelt, is het terugspelen van belangrijke momenten door middel van enscenering.
Maar welke techniek u ook toepast: het belangrijkste is dat u ruimte maakt om samen terug te kijken – juist als u snel vooruit wilt.

Wendela Kloosterman
interventie-expert ECo-i

ACTIE: voor uw ervaringen een boek cadeau!

Heeft u ervaringen met storytelling of high-impact interventies?
Wij willen úw verhaal graag horen!

De meest verrassende of opmerkelijke reactie honoreren wij met een exemplaar van het boek Theaterinterventies: 12 technieken voor veranderen zonder weerstand (Boom Nelissen, 2012; winkelprijs: €25,50). Daarin leest u alles over twaalf vormen van high-impact interventies die de interventie-experts van ECo-i vaak toepassen.

Reageer